IMG_2374
1. Пази и не давай на други хора в интернет личната си информация (име, адрес, домашен телефон, училището, в което учиш, месторабота или телефон на родителите си, парола в електронна поща, профил в социална мрежа).

2. Не изпращайте и не качвай онлайн свои снимки и видеа или такива на свои близки, без преди това да е обсъдено и взето решение с родителите ти или с хората, които се грижат за теб.

3. Не изпращай и не качвай онлайн снимки и видеа на приятели, съученици, учители, близки, познати и др., без преди това да е обсъдено с тях, а в случаите когато се касае за твои приятели и съученици, да е съгласувано от тяхна страна и с родителите им.

4. Не отваряй електронна поща, получена от непознат подател. Тя може да съдържа вирус или друга програма, която да увреди устройството ти или да го направи уязвимо.

5. Посъветвай се с родителите си, учител или възрастен на когото имаш доверие, преди да свалиш или инсталираш нова програма/приложение на компютър, телефон, таблет, както и не прави нищо, което може да ти увреди компютъра или чрез дадено действие да се разкрият данни за теб и семейството ти.

6. Нещата, които правиш в интернет, не трябва да вредят на други хора или да противоречат на установените правила (част от тях са уредени в закони, които възрастните познават и могат да ти обяснят).

7. Трябва да знаеш, че е забранено да се използва чуждо потребителско име, парола и електронна поща.

8. Не пиши и не качвай в интернет нищо, което може да е обидно или унизително за теб, близките ти или за други хора.

9. Не отговаряй на съобщения, които са обидни, заплашващи, неприлични или те карат да се чувстваш неудобно. Информирай родителите си, учител, класен ръководител, педагогически съветник или службите за такива съобщения.

10. Внимавай когато разговаряш в чат. Помни:
Правило № 1 – Хората онлайн не винаги са тези, за които се представят и могат да търсят определена информация, с която да злоупотребят с теб, близките ти или с други хора,
Правило № 2 – Не прави нищо на друг човек в интернет, което не искаш да ти се случи и на теб самия.

11. Не приемай среща с лица, с които си се запознал в интернет, освен след съгласието на родителите ти.

12. Използвай настройките за безопасност и защита на личните данни на социалните мрежи, мобилните приложения и браузърите.

13. Използвай функцията за безопасно сърфиране. Не посещавай сайтове в интернет, които са със съдържание, неподходящо за аудитория, близка до твоята възраст.

14. Използвай трудни (дълги, с главни и малки букви, цифри и специални знаци) и различни за всеки сайт пароли.

15. Използсвай антивирусна програма, която следва редовно да се обновява.

16. Ако ползваш общи компютри винаги проверявай дали си излязъл от профила си след като свърши часа. В случай, че намериш устройство, на което друг е работил, но не е затворил профила си, веднага излез без да разглеждаш, променяш или добавяш информация в профила му.

17. Трябва да имаш предвид, че когато публикуваш невярна и изопачена информация за друг човек, дори с ясната цел, че това е шега, това може да доведе до злоупотреба и до неприятни преживявания за този човек.

18. Ако се случи да попаднеш на информация или друго съдържание в мрежата, което не ти харесва или те плаши по някакъв начин, можеш да подадеш сигнал на денонощната и безплатна Национална телефонна линия за деца 116 111 към Държавната агенция за закрила на детето, на отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП към МВР (http:/www.cybercrime.bg/bg) на Центъра за безопасен интернет на адрес: www.safenet.bg, или на техния телефон 124 123, или чрез чат модула на www.safenet.bg